4 top tips voor de beginnende ondernemer

Je hebt hét perfecte business idee, een echte ‘game changer’. Niet te geloven dat niemand het eerder heeft bedacht. Je bent ervan overtuigd dat dit nieuwe bedrijf de sleutel zal zijn tot je persoonlijke succes. Maar wat nu? Hoe zorg je ervoor dat je niet bij de 20% hoort die na twee jaar kopje onder gaat?

Begin met een plan
Saai natuurlijk, een business plan schrijven, je wil veel liever gewoon beginnen. Toch is het op papier zetten van je ideeën zeer belangrijk. Ga na hoeveel geld je moet investeren (en waarin) en wat je doelstellingen zijn op de korte- en lange termijn. Verder is het zaak om een marketingplan te schrijven en wat tijd te besteden aan al die lastige details, bijvoorbeeld hoe je je bankzaken gaat regelen en wat je verplichtingen zijn naar de Belastingdienst toe.

Zoek een mentor
Wellicht kent je iemand die reeds zijn of haar sporen heeft verdiend in business. Zulke personen zijn vaak een oneindige bron van kennis. Collega ondernemers doen niets liever dan praten over zaken doen, grote kans dus dat deze persoon als jouw mentor wil fungeren. Wees alert, stel vragen en leer alles wat je kan van zo’n persoon.

Zorg voor een financiële buffer
Ondernemen kost in de meeste gevallen geld, vooral in de beginfase. Reken daarom uit wat maandelijkse levenskosten zijn per maand en zorg dat je een buffer hebt qua spaargeld, het liefst voor minimaal 6 maanden. Honger lijden kan een goede motivator zijn om als ondernemer alles uit de kast te halen, maar uiteindelijk is het beter om een stabiele thuissituatie te hebben terwijl je je plannen uitrolt.

Rust niet op je lauweren
Blijf competitief, ook in situaties waarin je duidelijk de overhand hebt. De concurrentie zit niet stil en zal altijd proberen om jou van je voetstuk te laten vallen. Het is zaak om contant concurrerende analyses uit te voeren binnen jouw markt. Analyseer de producten/diensten, prijzen, promoties, reclame-uitingen, distributiekeuzes en servicekwaliteit van je concurrentie. Wees ook op de hoogte van mogelijke externe invloeden op uw bedrijf. Zijn er maatregelen die van overheidswege opgelegd zullen worden binnen jouw branche? Het is zaak om deze invloeden te onderkennen en eventueel in te grijpen mocht dat nodig zijn.

 

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *