Succesvol ondernemen, de vier grootste hindernissen

Ondernemen gaat niet altijd over rozen, u zal tegenslagen moeten incasseren om succes te vinden. Sterker nog, veel ondernemers zullen beargumenteren dat het adequaat omgaan met tegenslagen dé sleutel tot hun succes is. Waar anderen afhaken komen deze ondernemers sterker uit de strijd. Genoeg reden om eens te kijken naar een viertal veel voorkomende beproevingen.

De administratie
De meeste ondernemers zijn niet zo van het papierwerk. Opdrachten binnenhalen, onderhandelen, klussen uitvoeren, hier gaat het hart sneller van kloppen. De administratie en hele papierwinkel? Liever niet! Helemaal omdat dit vaak moet plaatsvinden buiten de reguliere werkzaamheden, bijvoorbeeld op een ‘vrije’ zondag. Dat het bijhouden van een goede administratie van cruciaal belang is moge duidelijk zijn. Het zal niet de eerste keer zijn dat een ondernemer uiteindelijk zijn Waterloo vindt omdat de administratie niet op orde is, denk dan bijvoorbeeld aan een onverwachte aanslag van de Belastingdienst waarbij er geen reserves zijn aangelegd.

Balans tussen werk en leven
Deze raakt wel eens zoek. Het is prachtig om geld te verdienen aan een passie maar het kan ook de verkeerde kant op slaan. Een workaholic die niet meer aan z’n familie toekomt is misschien beter bediend met een 9-5 job op kantoor. In Japan hebben ze een woord dat letterlijk het ‘zich doodwerken’ betekent, namelijk ‘karoshi’. In Nederland loopt het meestal niet zo’n vaart maar veel succesvolle ondernemers hebben wel degelijk moeite om voldoende tijd te besteden aan familie en ontspanning. Dit kan uiteindelijk het begin van het einde inluiden, hetzij omdat de gezondheid het laat afweten of omdat het hele sociale netwerk om de ondernemer afbrokkelt en hij of zij in een isolement belandt.

Wanbetalers
Ondernemers krijgen een warm gevoel van binnen krijgen op het moment dat er een factuur op de bus gaat. Dan begint het wachten. De bankrekening wordt dagelijks gecheckt om te zien of de klant heeft betaald. Intussen stappelen de rekeningen zich op en slinken de reserves. Zie hier een typisch probleem bij ondernemers: wanbetalers. De oplossing is niet altijd simpel maar het loont de moeite om assertief om te gaan met uw debiteuren. Trek tijdig aan de bel en wees niet bang om uw tanden te laten zien mocht het nodig zijn.

Onrealistische verwachtingen
Natuurlijk, het werkt enorm inspirerend om als ondernemer een biografie van Steve Jobs te lezen maar kijk uit dat het geen valse verwachtingen schept. We zijn niet allemaal in de wieg gelegd om de markt voor elektronica te domineren. Onrealistische verwachtingen staan de aan de wieg van teleurstelling dus probeer nuchter te blijven over de eigen capaciteiten. Een goede boterham verdienen is vaak meer dan genoeg!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *